At vælge kanin

kaninungeDer er flere ting at tage stilling til inden man vælger en kanin...

Pladsforhold:
Skal det være en inde eller ude kanin og hvor stort et bur er der i så fald plads til? Det er fx en dårlig ide at købe en Belgisk Kæmpe, hvis det du har plads til, er et bur der er 50X100 cm, eftersom sådan en kanin kommer til at veje over 7 kg og dermed fylder en hel del!

Kanintemplets anbefalede minimumsmål i forhold til kaninstørrelse: Udover dette bør kaninen jævnligt komme i løbegård eller lign så den får mulighed for at løbe omkring.

  Vægt Areal Dybde Bredde Højde
Dværgracer 0,7-1,9 kg 0,60 m2 60 cm 100 cm 50 cm
Små racer 1,9-3,2 kg 0,75 m2 70 cm 110 cm 60 cm
Mellemstore racer 3,2-4,0 kg 1,00 m2 80 cm 125 cm 70 cm
Store racer 4,0-5,5 kg 1,25 m2 80 cm 160 cm 80 cm
Kæmpe racer 5,5-9,9 kg 1,50 m2 80 cm 190 cm 80 cm

Tempermentet:
De enkelte racer har grundlæggende et meget forskelligt temperament, og det er en rigtig god ide at sætte sig ind i dette inden du anskaffer dig en kanin. Ønsker du fx en lille kanin kunne du måske fristes til at vælge en hermelin, men hvis den skal bruges til børn er det ikke nødvendigvis en god ide, da de kan være meget livlige og tiltider hysteriske.

Det kan være en god ide at kontakte nogle avlere og spørge hvordan de forskellige racers temperament er. Du bør dog være opmærksom på at det ikke er alle avlere der har kælekaniner som mål for avlen og derfor er det ikke sikkert de har det fulde indblik i hvordan deres kaniner fungerer i en børnefamilie. De avler måske til udstilling eller til slagtning og omgås derfor kaninerne på en anden måde. Du kan også spørge nogle ejere (Evt på internettet) om deres erfaringer med forskellige racer. Dog kan det være svært at få et entydigt billede på denne måde, da der altid vil være nogle der fortælle solstråle historier om racer der kan være svære at bruge til kæl - Eller omvendt..

Hvad skal din kanin bruges til?
Hvis du har planer om at avle slagtekaniner skal du selvfølgelig bruge en race der er noget størrelse og kød på, og skal den bruges til hop, går det ikke at den er for tung. Vil du udstille eller avle seriøst skal du bruge en raceren kanin med øremærkning og afkomstattest.

white sky2Pelspleje
Nogle racer kræver pelspleje. Det gælder fx Angora og cashmere kaniner og her er det yderst vigtigt at du har gjort op med dig selv at du vil bruge tid på dette, da det ellers vil ende med en kanin der filtrer i pelsen og til sidst får store smerter som følge af dette.
I Kanintemplet kan du købe dværgvædder kaniner med cashmere satinpels. De er smukke og du får en utrolig god kontakt til kaninen fordi du bruger så meget tid på den. Men det betyder selvfølgelig også at det er strengt nødvendigt at du har den tid, og vil bruge den. Jeg sælger derfor kun cashmere kaniner når jeg føler mig overbevist om at det er en gennemtænkt beslutning. Jeg tilbyder selvfølgelig rådgivning og evt. hjælp med pelsplejen hvis den volder problemer, og som altid kan kaninen returneres hvis køber ikke magter opgaven.

Han eller hunkanin?
Når du har besluttet hvilken race du skal have, er det næste store spørgsmål som regel kønnet.  
Hunkanin: En hunkanin kan sagtens bruges som kælekanin, men du må påregne at den i perioder kan være meget humørsvingende fordi hun kommer i brunst. I den periode ændrer hun tit adfærd. Hun begynder fx at grave meget i buret, bygge rede, plukke sig og sværest af alt; så kan hun blve reserveret eller måske endda aggressiv overfor dig og andre.  Når din hunkanin har sådan en periode, bør du lade hende være i fred, men det kan være svært for børn at forstå. Hunnens adfærd under brunst kan først konstateres når hun bliver kønsmoden. En hun der i brumstperioder volder problemer, men ellers er en dejlig kanin, vil oftest falde til ro, hvis den neutraliseres.

Hankanin: En hankanin er næsten altid glad og har lyst til snak og kæl. Skulle man nævne et minus, må det være at nogle hanner kan blive meget dominerende og i perioder strinte for at afmærke territorie. De kan også blive lidt rigeligt nærgående og forsøge at parre sin ejers hænder eller fødder, men det er nu de færreste hanner der har sådan en adfærd. 
Hvis du søger en kælekanin til mindre børn vil jeg anbefale en hankanin da den er meget mere stabil og forudsigelig i sin væremåde og sit humør.